Gå til hovedinnhold

Ian McEwan – Solar

Ble endelig (?) ferdig her om dagen, har holdt på med den en stund. Ikke fordi den var tung å lese, men det er mye annet som foregår i tilværelsen. Og dette er en bok det absolutt er verdt å lese. McEwan holder jo et nivå som sjelden skuffer (jeg har ikke lest alt han har skrevet).

Den utvendige rammen er noen utdrag/perioder i livet til Michael Beard, fordums nobelprisvinner i fysikk, med noen års mellomrom. Han har falmet faglig og fysisk siden den gang, og er nå en slags overvektig, alkoholisert og moralsk tvilsom boms som surfer på gammel storhet. McEwans kunststykke er kanskje å få leseren til å forstå, like og til en viss grad sympatisere med en mann som er notorisk utro, som svikter sine nærmeste, som lever for å nyte, som begår moralsk svært tvilsomme gjerninger for å oppnå det han vil.

Og hvordan får McEwan det til? Jeg tror det er fordi Beard styres av sine svakheter. Det er noe umodent, barnlig og naivt over livsførselen hans som vekker medlidenhet. Han er ikke slem, bare svak. Og er vi ikke alle svake av og til? Det er jo i tillegg noe frydefullt over å se hvor menneskelig selv en nobelprisvinner kan være.

Noe som trekker litt ned for min del, er at det blir litt mye fysikkprat. Mulig det må til for å skape troverdighet, men jeg hoppet rett og slett over enkelte avsnitt (eller leste veldig, veldig fort). Her er en forfatter som virkelig har gjort hjemmeleksen sin (så vidt jeg kan bedømme...).

McEwan skriver ellers vittig og morsomt, noe som vel både er positivt og negativt. Det positive er jo at det nettopp er vittig og morsomt. Det negative er at det gjør boken mindre seriøs, på en måte. Han er jo innom en del menneskelige problemområder, og jeg er redd han mister noe tyngde og dybde på å skrive såpass lettbent og humoristisk. Det skaper en viss avstand og ufarliggjør innholdet.

Se for øvrig: Ian McEwan on Books That Have Helped Shape His Novels

Populære innlegg fra denne bloggen

Matias Faldbakken – Vi er fem

Har hatt lyst til å lese denne helt siden jeg leste The Hills for en tid tilbake. Har ellers ikke lest noe av ham, men synes han skriver virkelig godt. Dette er en litt besynderlig historie, en slags blanding av golem/Pygmalions statue/Frankensteins monster, som etter hvert tar litt av. Men ellers er det mang en våken hverdagsobservasjon knyttet til samliv og barn som man kan kjenne seg igjen i, og referansen til William Wordsworths We Are Seven er jo sånt som gleder en engelskfilolog.

Helga Flatland – En moderne familie

Historien blir fortalt gjennom de tre barna av det aldrende ekteparet som altså i en alder av 70 har bestemt seg for å skilles. Det er ingen oppsiktsvekkende historie, den mangler vel egentlig en klar intrige og framdrift. Men den er godt skrevet, med mange treffende beskrivelser og relasjoner det er lett å kjenne seg igjen i eller sette seg inn i. Likevel er det som om noe mangler. Hva vil boken? Er det et budskap her, er det noe å lære, oppdage, skjønne? Det gikk muligens over hodet på meg.

J.M. Coetzee – The Schooldays of Jesus

Boken er en oppfølger til The Childhood of Jesus , som kom i 2013, og er så vidt jeg vet i ferd med å oversettes til norsk. Ved en inkurie ble jeg bedt om å oversette den, men Coetzee oversettes nok best av sin faste oversetter, Mona Lange. Fortellingen fortsetter der den forrige sluttet, i et fiktivt, spansktalende land, etter en slags katastrofe. I forrige bok foregikk det meste av handlingen i landets hovedstad, Novilla. Nå er handlingen lagt til en by utenfor, Estrella. Vi følger i hovedsak tre personer: Davíd, guttebarnet; Inés, barnets «mor»; Simón, barnets «far». Det er snakk om et meget spesielt barn, som ikke oppfører seg som barn flest. Simón prøver å veilede barnet så godt han kan, men kommer ofte i vanskeligheter i møte med barnets tilsynelatende banale og grunnleggende spørsmål. Jeg anbefaler boken (og den forrige) på det varmeste.