Gå til hovedinnhold

David Szalay – All That Man Is

Denne romanen/novellesamlingen kom på kortlisten for Booker-prisen 2016 og er skrevet av kanadieren/briten David Szalay. Boken består av ni frittstående historier, der tråden består i at hovedpersonen er ti år eldre for hver historie. Det er noen kryssreferanser i tillegg, uten at de kan sies å tilføre boka noe spesielt som sådan. Vi er på rundreise i Europa: Tyskland, Kroatia, Danmark, Frankrike, England, Kypros, Spania, Italia. Det er ganske stusslige historier om muligheter som glapp, planer som falt i fisk, ting som ikke ble som en hadde håpet. Litt som livet, altså. Så hvis du bruker litteratur som en flukt, er ikke denne noe for deg. Men hvis du trives i moll og vil utvide registeret, er denne en fulltreffer.

Finnes forresten i norsk oversettelse.

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth – Arv og miljø

Jeg er i utgangspunktet kritisk til Vigdis Hjorth. Jeg har lest noen av bøkene hennes og føler at hun er hausset opp og hypet opp i tabloidene, uten at det er så mye å skrive hjem om. Tenkte likevel jeg skulle prøve meg på denne da den kom på salg her forleden. Og den er jaggu ikke så verst. Her er det mange betraktninger om søskenforhold, foreldreforhold, sannheter som ser annerledes ut fra forskjellige vinkler, en evne til erkjennelse og selvinnsikt som kanskje ikke nødvendigvis brukes til så mye, men bare at den er der, settes ord på, er på sett og vis forløsende. Dette er kanskje den første VH-boken jeg rett og slett vil anbefale. You go, girl!

Unnskyldning

Noe av grunnen til at det går litt i rykk og napp med lesing, er naturligvis at jeg oversetter. Og bøkene jeg skal oversette, må jeg naturligvis lese, og til slutt selvfølgelig, ja - oversette. Og det tar jo noe tid. Holder for øyeblikket på med Sara Paretskys Blacklist . Og så holder jeg på å lese den neste jeg skal gi meg i kast med: Joan London, Gilgamesh . Paretsky skriver krim, så hvis du liker krim, er den sikkert helt ok. Londons bok er hennes debutroman, så hun er et nokså ubeskrevet blad. Australier. Historie fra 30/40-tallet om en ung kvinne som reiser fra landsbygda i Australia, via London til Armenia, av alle ting. Gode tidsbilder, god historie, godt fortalt. Anbefales når den tid kommer.

Ny bok ferdiglest!

Gjorde meg ferdig med Paul Austers Oracle Night i løpet av en ukes tid. Veldig drivende fortelling i typisk Auster-stil, med mange lag og fortellinger i fortellingen. Kan nesten gå litt i surr etterhvert, men det er vel også meningen. Auster forsøker (tror jeg) å vise hvordan skjebner knyttes sammen, både i "virkeligheten", i fiksjonen, og mellom fiksjon og virkelighet. En slags tilfeldighetens ironi, eller mønstre i bakgrunnen som vi glimtvis kan skimte, skildret med innlevelse og varme. Likte den godt. Fikk også god kritikk i VG , uten at det skal legges all verdens vekt på det.